Distressen

Distress betekent beschadigen, oud maken.

Er zijn heel veel manieren om o.a. karton en foto's oud te maken. Bekende en veel gebruikte technieken zijn bijvoorbeeld verfrommelen, met schuurpapier bewerken en (in)kleuren met walnoot inkt, distress inkt of chalks. Vaak wordt ook een combinatie van technieken gebruikt. Hieronder heb ik wat informatie over distressen op een rijtje gezet.

Beschadigen

Door beschadigingen aan te brengen kun je materiaal er veel ouder en 'verweerd' uit laten zien. Bekende technieken zijn: verfrommelen, randen ruw afscheuren, inscheuren, hoeken en/of randen met een schuurpapiertje opschuren en nat maken en weer op laten drogen.

Walnoot inkt

Walnoot inkt wordt kant-en-klaar verkocht maar vaak ook in de vorm van kristallen, die je op kunt lossen in heet (niet kokend!) water. Het handigste is om eerst een behoorlijk geconcentreerde oplossing te maken, bijvoorbeeld 1 deel kristallen op 4 delen water. Je kunt de oplossing altijd aanlengen met meer water als je hem te donker vindt. Een goede tip is om de mengverhouding op je flesje(s) te schrijven.

Werken met walnoot inkt is heel simpel. Je kunt het bijvoorbeeld op je karton spuiten of met een kwast aanbrengen. Je kunt meerdere lagen aanbrengen als de kleur je nog niet bevalt, maar je kunt er ook meer water overheen spuiten. Heb je walnoot inkt in de vorm van kristallen, dan kun je ook wat kristalletjes op nat karton strooien voor leuke effecten.

Je kunt walnoot inkt ook zelf maken. Je hebt hiervoor walnoten in de schil nodig, want de schil geeft juist de fraaie diepbruine tint. Klik op de link hieronder voor de werkwijze.
Recept walnoot inkt

Is dit je teveel werk maar wil je toch iets zelf maken? Met oploskoffie en theezakjes kun je ook een heel eind komen. Probeer bijvoorbeeld eens uit wat de effecten zijn van verschillende theesoorten (bijvoorbeeld: zwarte thee, groene thee, rooibos).

Distress inkten

Distress inkt is speciaal ontwikkeld voor het oud maken van materialen en heeft daarom iets andere eigenschappen dan andere dye inkten. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

Drogen langzamer
Je hebt dus meer tijd om bijvoorbeeld te mengen, uit te vegen, te embossen.

Loopt goed uit
Als distress inkt nat gemaakt wordt, loopt hij veel sneller en verder uit dan gewone dye inkten.

Stabiliteit kleur
De kleuren van distress inkten veranderen niet door nat maken of verhitten. Bij gewone dye inkten loop je het risico dat de kleur afgebroken wordt tot heel andere kleuren.